Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Várak a környéken képes leírás - Háromhuta.tlap.hu
részletek »

Várak a környéken - Háromhuta.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: haromhuta.tlap.hu » Várak a környéken
Keresés
Találatok száma - 5 db
Felső-magyarországi Várak Egyesülete

Felső-magyarországi Várak Egyesülete

Az egyesület 2003. július 21-én alakult a várakat üzemeltető és tulajdonosi jogokat gyakorló, kezelő önkormányzatok és szakmai társulások, valamint magánszemélyek közreműködésével. Megalakulásakor megfogalmazott célja az Észak-Magyarországon lévő várakat működtető jogi és természetes személyek érdekeinek képviselete és összehangolása. A várak megőrzésének, szakszerű helyreállításának, működtetésének, fenntartásának, fejlesztésének elősegítése, közös turisztikai és marketingtevékenység, a hasznosítás (kiállítások, programszervezések stb.) szakmai támogatása, valamint részvétel a várakkal kapcsolatos tudományos kutatásokban. Ezeken túlmenően az észak-magyarországi várak jellemzőit tartalmazó adatbázis létrehozása és rendszeres karbantartása, a várak létezésével és tevékenységével kapcsolatos információk folyamatos publikálása.

Füzéri vár

Füzéri vár

A Zempléni Tájvédelmi Körzetben található a Füzér település felett emelkedő középkori Füzéri vár. Az Aba nemzetség tagja, a Füzéry család építette, de a pontos dátuma ismeretlen. Először 1264-ben említik oklevelekben.

Regéci vár

Regéci vár

A Zempléni-hegység középső részén épült 1300 körül a Regéci vár. A várat 1686-ban I. Lipót császár utasítására felrobbantották, így azóta igazából csak romjai láthatóak, de folyamatos állagmegóvást és fejlesztést hajtanak vére rajta.

Sárospataki vár

Sárospataki vár

Sárospatak legjelentősebb turisztikai lelőhelye a Rákóczi vár. Legjelentősebb magva az ötszintes négyzet alakú Vörös-torony. A Rákócziak fejedelmi központjává lesz a vár. 1640-es évektől új szárnyakkal és ágyúterasszal is bővül.

Szerencs vára

Szerencs vára

A szerencsi Rákóczi-vár legfiatalabb a megyében, ugyanis a 16. század végén alakították ki az épülete. Bencés apátságként működött, míg el nem foglalta Németi Ferenc, hogy erődítményként használja a Habsburg pártiakkal szemben.

Tuti menü