Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók, túrázási lehetőségek képes leírás - Háromhuta.tlap.hu
részletek »

Látnivalók, túrázási lehetőségek - Háromhuta.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: haromhuta.tlap.hu » Látnivalók, túrázási lehetőségek
Keresés
Találatok száma - 6 db
Flórika forrás

Flórika forrás

Újhuta felől a Tolcsva-patak medre mellett keskeny aszfaltút vezet a Flórika-forráshoz (a község főútjának egyenes folytatása), mely közkedvelt kiránduló hely. Az utolsó hétvégi házakat elhagyva kb. 150 méterre találhatók a riolitkőfejtők, szembe a patak árterülete.

Háromhuta látnivalói

Háromhuta látnivalói

A mai Háromhuta területe az egykori regéci uradalomhoz tartozott, s mint ilyen, a 1600-as évek közepétől 1711-ig a Rákóczi család birtoka volt. A regéci vár körül elterülő uradalom az egyik legjobban jövedelmező Rákóczi birtok volt. II. Rákóczi Ferenc 1694-ben vette át az addig kamarai igazgatás alatt lévő regéci uradalmat. Sógorával, Aspremont gróffal ebből az alkalomból bejárta az egész birtokot, de később is többször megfordult Regécen és Sárospatakon, intézkedéseket tett az uradalom gazdasági helyzetének fejlesztése ügyében. Üveghuták több Rákóczi birtokon is működtek, az egyik legjelentősebb a lengyel határ melletti makovicai uradalomban (ma Szlovákiához tartozó) Zborón volt.

Kék kalandozás Háromhuta-Újhuta fölött

Kék kalandozás Háromhuta-Újhuta fölött

A Zempléni-hegység jellegzetességei a patakok mentén kialakult láprétek. Ugyancsak lápok alakultak ki a források környékén is, úgynevezett forráslápok. A lápok különlegességei a Nyírjesek. A forráslapok szép példája a fokozottan védett István-kúti Nyírjes és környéke. Nagyon szép. A Mohos-forrástól indultam a zöld jelzésű úton. A zöld jelzést követtem a Gerendás-rétig. A Gerendás-rét egy nagy útkereszteződés. Ott rápihentem a zöld jelzésű út fáradalmaira.

Szlovák tájház

Szlovák tájház

Az erdőirtások nyomán kialakult települések karakteres arculatának népi építészete jól szemlélteti a táj és az ember viszonyát. Ezt reprezentálja a tájház is. Az épületet 1991-ben újították fel, tulajdonosa és fenntartója a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Az erdőirtások nyomán kialakult települések karakteres arculatának népi építészete jól szemlélteti a táj és az ember viszonyát. Ezt reprezentálja a tájház is.

Túra Háromhuta környékén

Túra Háromhuta környékén

Kellemes, napsütéses tavaszi időnk volt 2010. április 18-án amikor elindultunk a Zemplén hegységbe, Újhutára, hogy megcsodáljuk a kilátást a Sólyom-bércről és a Nagy Péter-mennykőről. Az időjárás végig kegyes volt hozzánk, így remek tavaszi túrán vehettünk részt. Az előző tavaszi túrához képes csekélyebb létszámban, csupán hárman vágtunk neki a Háromhuta környéki túlélő túrának.

Waldbott (Bretzeinheim) kastély

Waldbott (Bretzeinheim) kastély

Az újhutai településrészén találhatjuk az egykori Bretzeinheim kastélyt, vagy másnéven Waldbott kastélyt. Az újhutai (Új-regéczhutai) vadászkastélyt még Bretzeinheim Ferdinánd herceg építette. A kastély épületét az új tulajdonos, Waldbott Frigyes 1860-ban átalakítatott és kibővíttetett. A kastélytól északra még ma is fellelhetőek az egykori vadaspark nyomai. A rendszerváltást követően a kastély új tulajdonosa szálláshelyként próbálta üzemeltetni a kastélyt, amely tevékenység láthatóan kudarcba fulladt. Jelenleg a kastélyépület üresen áll.

Tuti menü