Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Háromhuta képes leírás - Háromhuta.tlap.hu
részletek »

Háromhuta - Háromhuta.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: haromhuta.tlap.hu » Háromhuta
Keresés
Találatok száma - 5 db
Háromhuta - Wikipédia

Háromhuta - Wikipédia

A sárospataki járásban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található a gyönyörű fekvésű és számtalan természeti érték közepette Háromhuta települése. A Zempléni-hegységben megbúvó csodálatos, érintetlen környezetben pihenhet az ide látogató.

Háromhuta címere

Háromhuta címere

Háromhuta címerének megtervezéséhez a településnév adata a kiindulópontot, mivel ez lehetőséget adott arra, hogy a községnek különleges, úgynevezett beszélő-, illetve névcímere születhessen. A beszélőcímer a településnév képi megfelelője, és az ilyen jellegű címereket különlegességük okán értékes címerként tartja számon a heraldika. A három, egykori üveghutát, melyek a községgé válást tették lehetővé, az üveg alkímiai jele szimbolizálja, mely máig is az üvegművesek mesterjegyeként szerepel mint ősi jelkép. A címertervek jelképezik még a földrajzi adottságot, az erdei vadállományt és egyúttal az egykor nevezetes, kedvelt királyi vadászterületet, a sisakdíszként megjelenő szarvasagancsokkal és tögyfalevéllel. A zöld-arany az erdős területet jelképezi, a vörös-ezüst viszont a település legkorábbi történelmét idézi, és II. Rákóczi Ferencre utal, aki a regéci vár birtokosaként az üveghutákat létrehozta.

Háromhuta honlap

Háromhuta honlap

II. Rákóczi Ferenc alapította 1698-ban a települést, mely Óhuta, Középhuta és Újhuta részekből tevődik össze. Őslakói lengyel illetve tót származású üvegfúváshoz értő emberek. Számtalan túrázási, kirándulási lehetőség várja a Háromhutára érkezőket.

Háromhuta képviselő testülete

Háromhuta képviselő testülete

Az üveggyár bezárása után a huták lakói fő megélhetését az erdőgazdaságokban végzett munkák, illetve a fafaragás biztosította. A vasút építéshez talpfákat, épületekhez gerendákat, hordókészítéshez szükséges dongafát, zsindelyt egyaránt elő tudtak állítani a hutai fafaragók a zempléni erdők tölgy, bükk és fenyőfáiból. A két világháború közötti időszakban és még azt követően is egy ideig munkájuk nemcsak a helyi erdőgazdaságokra és fűrésztelepekre korlátozódott, sokan járták az országot, még a Dunántúlra is elmentek dolgozni. A Hutákban a földművelés viszonylag kis területre korlátozódott, inkább kiegészítő, mint fő forrása volt a család jövedelmének. Igaz, hogy minden családnak volt 1 - 2 hold szántója, néhány hold legelője, valamint 1 - 2 tehene és hízója, de a kenyérhez szükséges gabona nagyrészét az alföldi aratómunkákkal biztosították. (Munkájukért nem pénzben, hanem gabonában kaptak fizetséget.)

Háromhutáért Alapítvány adó 1%

Háromhutáért Alapítvány adó 1%

A szervezet bemutatása Név: Háromhutáért Alapítvány Cím: 3936 Háromhuta Rákóczi Út 18. Adószám: 18444429-1-05 Kapott 1% összege az elmúlt években: 328141 Ft Nyomtatható 1% Nyilatkozat A nyilatkozat az adószámot tartalmazza, amely adat elegendő a nyilatkozat megtételéhez.

Tuti menü